U prostorijama Bošnjačkog kulturnog centra Sandžak u Petnjici održana je projekcija dokumentarnog filma “Osman ef. Rastoder – Oslobađanje zaborava”, autora Avda Huseinovića.

Za samo dva sata, fašističke jedinice „Princ Eugen“ i „Skender-beg“, pobili su 428 osobe – žena, staraca i djece u Velici i Gornjoj Ržanici. Sem Njemaca, u monstruoznom zločinu učestvovali su i balisti sa Kosova, kao i pojedini fašisti iz Plava, Gusinja i Sandžaka, među kojima su se najviše isticali Osman Rastoder i Sahit Hodža.

28. jula će biti tačno 78 godina od pokolja u Velici, u kojem je jedan od glavih aktera upravo bio Rastoder, mi Veličani dobro pamtimo monstruzni zločin i desetkovanje našeg sela.

Vlast Federativne Narodne Republike Jugoslavije proglasile su Rastodera za ratnog zločinca nakon završetka Drugog svjetskog rata, a vođa Muslimanske milicije, svojevrsne paravojne formacije koja je sarađivala sa fašistima, ubijen je u januaru 1946. godine pod u potpunosti nerazjašnjenim okolnostima.

Prema Krivičnom zakonu Crne Gore, zabranjeno je javno odobravanje, negiranje postojanja ili umanjivanje težine krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Pozivam tužilaštvo da postupa po službenoj dužnosti i u skladu sa važećim propisima procesuira odgovorne.

Takođe, pozivam kolege iz civilnog sektora da osude veličanje ratnih zločinaca jednako i skrenu pažnju na anomalije u društvu koje moramo tretirati u skladu sa pozitivno-pravnim propisima Crne Gore.

Bojana Jokić

Predsjednica Upravnog odbora
LGBT Forum Progres


Podnijete 83 prijave za govor mržnje na društvenim mrežama

LGBT Forum Progres je Upravi policije Crne Gore podnio 83...

Inicijativa 32 NVO - podrška jačanju demokratskih principa u medijskom sektoru

Mi, dolje potpisane 32 nevladine organizacije, želeći da podržimo dalje...