Izvršni direktor LGBT Forum Progresa, John M. Barac, u razgovoru za dnevne novine „Dan“ govorio je o Skloništu za LGBTIQ osobe, kao i planiranoj prvoj operaciji potpunog prilagođavanja (promjene) pola na čijoj pripremi, prema nezvaničnim saznanjima, Klinički centar Crne Gore trenutno radi. Tekst dijelimo u cjelosti:


U proteklih 12 mjeseci, Sklonište za LGBTIQ osobe pružilo je zaštitu i podršku za sedam LGBTIQ osoba, od kojih je čak pet transrodnih, kazao je za „Dan“ Džon M, Barac, izvršni direktor i koordinator LGBTIQ skloništa. Sklonište je podržano od Ministarstva za ljudska i manjinska prava, a u njemu trenutno borave dvije transrodne osobe koje su ujedno u procesu prilagođavanja (promjene) pola. Polazeći od potreba naših trenutnih korisnika Skloništa, kao i činjenice da u Crnoj Gori ne postoji adekvatna i kvalitetna podrška u domenu samog procesa promjene pola, LGBT Forum Progres je započeo proces pružanja aktivne podrške trans zajednici u Crnoj Gori.

– Ovo se, prije svega, ogleda u praćenju jednog mladog trans muškarca, štićenika Skloništa, kroz cjelokupni proces promjene pola. Njegova priča je veoma značajna za crnogorske prilike, jer će on biti prva trans osoba koja će obaviti sve operacije u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), prema informacijama koje sada imamo. Ne samo da će ovo da bude prvi slučaj u istoriji crnogorskog zdravstva da se cjelokupna promjena pola obavi kod nas, već će se time izbjeći i visoki troškovi koje bi država morala da plati klinikama u Srbiji ili zemljama Evrope, a koji iznose po najmanje 10.000 eura. Do sada je bilo moguće u Kliničkom centru obaviti sve osim finalne operacije, odnosno rekonstrukcije genitalija, usljed činjenice da Crna Gora nije imala cjelokupan tim ljekara za ovu operaciju – navodi Barac.

U Progresu imaju saznanja da je Klinički centar uspio da okupi kompletan tim stručnjaka, zajedno sa konsultantima iz inostranstva, te da se sada aktivno radi na pripremama da se trans momku o kojem brinu omogući da konačno živi u tijelu koje mu pripada.

– Ovom operacijom će biti ispisano ne samo novo poglavlje istorije crnogorskog LGBTIQ pokreta, već će se Klinički centar i cjelokupni zdravstveni sistem Crne Gore pozicionirati na evropskoj i svjetskoj mapi za trans zajednicu, ali i steći mogućnost da stranim državljanima naplaćuje operativne zahvate ove vrste, umjesto da se za njih izdvajaju sredstva iz budžeta države – kaže Barac.

On ističe da je njihova namjera da u narednim sedmicama iniciraju niz sastanaka sa upravom KCCG, Ministarstvom zdravlja i samim ljekarima koji se pripremaju za operaciju promjene pola, kako bi im na raspolaganje stavili svu njihovu podršku i pomoć u svakom smislu.

– Drago nam je da je naš zdravstveni sistem dosegao stepen zrelosti da možesamoinicijativno da napravi veliki korak naprijed – zaključuje Barac.


Izvor: Dnevne novine „Dan“, broj 7288, strana 13. Petak, 10. maj 2019.


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...