Foto - LGBT Forum Progres“LGBT Forum Progres” je informisan da je Zdravku Cimbaljeviću, osnivaču i prvom direktoru organizacije, odobren zatraženi politički azil u Kanadi. Iako žalimo zbog njegovog odlaska svjesni smo da su sigurnost i odustvo straha od nasilja životni prioriteti svakog građanina. Vjerujemo da se Cimbaljević prema tim osjećajima odnio krajnje odgovorno.

Opravdano je kontinuirano prozivanje tužilačke organizacije. Krivični zakonik se u slučaju govora mržnje i nasilja prema LGBT osobama u praksi uopšte ne primjenjuje i praksa pojedinih osnovnih tužilaca je međusobno neujednačena i kontradiktorna. LGBT Forum Progres će insistirati da se kroz implementaciju nacionalne LGBT politike pojačano radi na jačanju kapaciteta tužilaca u pogledu primjene zakona.

Cimbaljević zaslužuje puno društveno poštovanje jer su njegov postupak i lična žrtva ravni herojstvu iz oslobodilačke i kasnije antifašističke crnogorske istorije.

Njegovim postupkom, i djelovanjem, tri godine na poziciji političkog i društvenog predstavnika LGBT zajednice, proces se ubrzao i sadržajno intenzivirao. Na način da je Crna Gora vrlo brzo sustigla brojne druge zemlje kada je riječ o vidljivosti, dometima i efektima rada LGBT pokreta. Cimbaljević je, predvodeći LGBT zajednicu, uz mnoge probleme, opstrukcije i lične rizike, doprinio ozbiljnim i dugoročnim društvenim promjenama. Cimbaljević će ostati, bez ozbira na njegove buduće odluke, neraskidivi dio građanske i političke istorije.

Pozdravljamo njegovu najavu da će ostati aktivan na političkoj sceni i u crnogorskom LGBT pokretu, posebno rad na okupljanju LGBT dijaspore. “LGBT Forum Progres” podržaće sve korektne i dobronamjerne pristupe, saradnju i objedinjavanje različitih LGBT grupa a Cimbaljeviću želi uspjeh u daljem životu i radu.

LGBT Forum Progres

www.lgbtprogres.me


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...