safe_image.php“LGBT Forum Progres” na inicijativu članova_ica LGBT zajednice ali i studenata Fakulteta političkih nauka (FPN) u Podgorici uputio je pritužbu upravi ove visokoškolske intsitucije zbog ispoljene homofobije tokom realizacije Škole novinarstva i medijske pismenosti.

Nekoliko članova LGBT zajednice i studenti FPN, povodom tekstova objavljenih na portalu www.medijskapismenostcg.wordpress.org, u sklopu Škole novinarstva i medijske pismenosti, zahtjevalo je preduzimanje odgovarajućih radnji zbog homofobičnih istupa i govora mržnje prema LGBT zajednici i njenim osnovnim pravima i slobodama.

Navedeni sajt je inicijalno sadržao i logo FPN koji je potom uklonjen. Sporni tekstovi, nakon reagovanja demokartske javnosti, su brzo uklonjeni.

Povodom konkretnog incidenta “LGBT Forum Progres” je uputio pritužbu dekanatu FPN, ukazujući na sporni sadržaj i tražeći odgovornost i izvinjenje od Uprave fakulteta, administracije sajta kao i samih autora tekstova.

Dekanica FPN prof. dr Sonje Tomović Šundić uputila je dopis u kojem je pojašnjeno da je FPN u najboljoj namjeri podržao novinarsku obrazovnu aktivnost nevladine organizacije “MonteMedia centar”, rna način što je omogućeno korišćenje fakultetskog amfiteatra.

Precizirano je, u dopisu, da FPN nije na bilo koji način, učestvovao u kreiranju sadržaja ovog projekta, niti u njegovoj realizaciji, pa ni u definisanju i iznošenju ideja u vezi sa projektom. Jasno je saopšteno da FPN sporne tekstove i iznijete stavove smatra „diskriminišućim, nedopustivim i štetnim, po više osnova” zbog čega je iskazano puno žaljenje.

FPN zatražio je od organizatora škole da se pismeno izjasne povodom ovog incidenta. Dodatno FPN  uputio je izvinjenje LGBT Forumu Progres i LGBT zajednici u cjelini u “uvjerenju da želi u potpunosti da ukloni sumnju da stoji iza ovih i sličnih ideja i stavova”.

“LGBT Forum Progres” pozdravlja veoma odlučan istup FPN i dekanice prof. dr Tomović Šundić lično kojim su potvrđeni demokartski kapaciteti ove akademske institucijne i privrženost promociji tolerancije i zaštiti ljudskih prava i  sloboda.

Takođe, autor i autorka spornih tekstova, Violeta Rovčanin i Stefan Jelić, saopštili su da tekstovi predstavljaju lične stavove i da oni nemaju veze sa organizatorom i sponzorima novinarske škole. Oni su saopštili, u izjavu dostupnoj LGBT Foprumu Progres, da “namjera tekstova nije bila da se neko uvrijedi, omalovaži, ili diskriminiše”. Jelić i Rovčanin su iskazali “iskreno kajanje što su tekstovi protumačeni na određeni način” i uputili javno izvinjenje svima koje su tekstovi na bilo kakav način povrijedili.

LGBT Forum Progres pozvao je rukovodstvo Novinarske škole i organizacije koja je vodi na dodatne konsultavcije i dijalog kako bi se politika i praksa ljudskih prava ozbiljnije, djelotvornije i kvalitetnije, nego do sada, integrisala u njihove obrazovne programe.

Zvaničan dopis požete preuzeti ovdje


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...