Rainbow-HandcuffsNasilje nad LGBT osobama i prepoznatim liderima LGBT zajednice se nastavlja i državni tužioci na osnovu njihovog, javnosti poznatog, rada pokazuju selektivnost u primjeni zakona i nezaintersovanost da obezbijede ravnopravnost LGBT osoba s ostalima u Crnoj Gori kojima se ugrožava bezbjednost. Njihov javni rad zapravo potvrđuje da diskriminišu u odnosu na druge LGBT zajednicu i njene predstavnike. 

Osnivač i direktor LGBT Foruma Progres Zdravko Cimbaljević tri godine je strpljivo čekao da mu država obezbijedi ravnopravan zakonski tretman i zaštitu. Dosledno i na vrijeme je upozoravao da se to ne događa. Danas se nalazi van zemlje kao politički azilant upravo zbog neodgovornog odnosa tužilaštva.

U poslednja dva dana desila su se tri ozbiljna incidenta. U njima smo registrovali i osobe koje su i ranije prijavljene zbog mržnje i ugrožavanja bezbjednosti. Očigledno je da prema njima nije efikasno primijenjen zakon.

Od članova LGBT Foruma Progres postoje predlozi da se zbog odnosa državnog tužilaštva proglasi moratorijum na dalji javni rad. Ta i mogućnost zamrzavanja sveukupnog rada, efekti i posledice tog čina biće razmotrene pred tijelima organizacije.

Državni tužioci će morati unaprijediti svoju posvećenost zaštiti LGBT zajednice i pokazati da LGBT osobe tretiraju ravnopravno s ostalim građanima ili ćemo biti prinuđeni da obustavimo dalje javne aktivnosti do stvaranja povoljnijeg institucionalnog ambijenta.


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...