childabuseeffect“LGBT Forum Progres” snažno osuđuje svaki slučaj seksualnog uznemiravanja, zlostavljanja i nasilja, bilo koje vrste, nad djecom. Očekujemo da državni organi, povodom slučaja u osnovnoj školi “Jugoslavija” u Baru, sprovedu brzu i nepristrasnu istragu i da se osigura efikasna primjena zakona. 

Naša saznanja govore da je prosvjetni nastavnik kojem se na teret stavlja ovo krivično djelo tek nakon podnošenja prijave podnio zahtjev za penzijom. Prethodno se suoči s ignorisanjem kompletnog kolektiva. Pri njegovom pojavljivanju u zbornici istu su napustili sve njegove kolege. Činjenica da više nije dio školskog sistema ne opravdava javne nastupe školskih autoriteta. Naprotiv. Od školskih vlasti očekujemo da ne bježe od odgovornosti već da učine dodatne napore kako bi naše škole napokon, u svakom mogućem smislu, postale sigurno okruženje za svako dijete.

Apelujemo dodatno na školske vlasti, medije i javnost da učine sve što je potrebno kako se ovaj slučaj ne bi zloupotrebljavao za podsticanje netolerancije i mržnje prema LGBT osobama. Zlostavljanje djece nema nikakve veze s seksualnom orjentacijom i rodnim identitetom. Tu užasnu pojavu niko nema pravo dovoditi u bilo kakvu vezu s legitimnim i opravdanom zahtjevom za unapređenjem društvenog prihvatanja LGBT zajednice.


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...