ukraine_hate_attack

ukraine_hate_attackDanas, subota, 1. marta 2014. godine, u ranijim jutarnjim satima, u centru Podgorice su napadnuta dva člana LGBT zajednice. 

Policija je intervenisala maksimalno brzo i napadača zatekla na lice mjesta. Povrijeđeni članovi LGBT zajednice, od kojih je jedan obilno krvario, taksi vozilom su se prevezili do Urgentnog centra. U Urgentnom centru su profesionalno primljeni  i zbrinuti. Nakon što su konstatovane lakše tjelesne povrede, u predjelu glave, policija je napadnute LGBT osobe prevezla do Centra bezbjednosti Podgorica radi uzimanja izjava na okolnosti događaja. Nakon podnošenja odgovarajućih izjava žrtve su samostalno, bez očekivane policijske pratnje i pomoći, otišle svojim kućama.

Jedna od napadnutih osoba je funkcioner LGBT Foruma Progres.

LGBT Forum Progres javno p(r)oziva nadležno državno tužilaštvo da učini sve što je potrebno kako, bar ovog puta, ne bi izostala pravovremena i adekvatna reakcija. Molimo i političku i demokratsku javnost da izvrše svaki mogući konstruktivni pritisak na državno tužilaštvo kako bi se napokon obustavio njihov drugorazredni i diskriminatorni odnos prema LGBT zajednici.

Postalo je očigledno da koliko je politički pritisak javnosti snažniji i širi prema državnim tužiocima tako oni i kvalitetnije i odgovornije tumače i primjenjuju Krivični zakonik.

S punom argumentacijom tvrdimo da se se prema članovima LGBT zajednice ne primjenjuje jednako kvalitetno i zaštitnički zakon kao što se to radi u slučaju drugih građana, posebno onih koji su politički eksponirani. To najsnažnije potvrđuje odnos tužilaštva prema incidentu Veselin Pejović – Nebojša Medojević zbog kojeg je tužilac odredio zadržavanje i podnošenje krivične prijave zbog ugrožavanja bezbjednosti.

Povodom više stotina prijava LGBT Foruma Progres državno tužilaštvo do sada nikome nije odredilo pritvor niti ga krivično precesuralo zbog povrede ravnopravnosti i konstantnog ugrožavanja bezbjednosti.

U svega četiri dana desila su se četiri ozbiljna incidenta. U njima su registrovane i osobe koje su i ranije prijavljene zbog mržnje i ugrožavanja bezbjednosti. Očigledno je da prema njima nije efikasno primijenjen zakon.

Ponovićemo – državni tužioci će morati unaprijediti svoju posvećenost zaštiti LGBT zajednice i pokazati da LGBT osobe tretiraju ravnopravno s ostalim građanima ili ćemo biti prinuđeni da obustavimo dalje javne aktivnosti do stvaranja povoljnijeg ambijenta.


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...