Screen shot 2014-07-07 at 5.49.27 PMVrhovni sud Crne Gore i nevladina organizacija “LGBT Forum Progres”, zajednički su publikovali studiju “Nevidljivi progon: Homoseksualnost pred socijalističkom pravdom” autora mr Ivana Tomovića.

Knjiga je publikovana u sklopu projekta “Unapređenje pravosudnog sistema” koji je se realizuje uz podrškuAmbasade Sjedinjenih Američkih država u Podgorici.

Zajednički izdavački projekat predstavljav važan doprinos konačnom uspostavljanju i razvoju crnogorske LGBT istoriografije i u cjelini, afirmiše vladavinu prava i pristup suočavanja društva s politikom i praksom kršenja ljudskih prava u prošlosti.

U studiji su predstavljena istorijska, društvena, pravna ali i lična iskustva u vezi sa netolerisanjem intimnih odnosa između osoba istog pola. Ovaj rad potvrđuje postojanje, i čini vidljivom, krivično pravnu represiju nad LGBT zajednicom u nekadašnjoj socijalističkoj Jugoslaviji. Međutim, pažljivim čitanjem potvrdiće se i postojanje pojedinaca, na istom tom prostoru, koji su gotovo u nemogućim uslovima, držali do identiteta, dostojanstva i slobode.

Konsultovanjem autentičnih izvora autor, mr Ivan Tomović, se potrudio da predstavi odgovarajuće istorijske činjenice o vođenim sudskim postupcima kako bi se današanja javnost (posebno stručnjaci i donosioci odluka, u svim oblicima vlasti) suočila sa izvorima današnjeg stanja i posledicama ranijih, loših, praksi i postupanja.

Autor studije, Tomović, istražujući ovu temu, suočio se s ljudskim sudbinama. Tako su se, sasvim jednako, u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani, Cetinju, Podgorici, Nikšiću ili Herceg Novom postavila suštinska pitanja. To su pitanja tranzicije želje, potrebe i ljubavi u seksualni i rodni identitet, u lični identitet koji potvrđuje ljudsko dostojanstvo i daje, na kraju, jedini mogući smisao životu. Dio uzroka dominantne percepcije javnosti o homoseksualnosti i uzroke ovako snažnog protivljenja društvenog prihvatanja LGBT osoba svakako treba tražiti u ranijoj krivično pravnoj praksi koja predstavlja nasleđe ranijeg totalitarnog sistema. Zato, knjiguNevidljivi progon: Homoseksualnost pred socijalističkom pravdom, autora mr. Ivana Tomovića, treba doživjeti kao simboličan, ali snažan, doprinos LGBT zajednice razgradnji nasleđa i tekovina ranijeg totalitarizma.

Ivan Tomović je magistrirao međunarodnu saradnju i razvoj Fakultetu političkih nauka Univerziteta Sapienze u Rimu. Na istom univerzitetu je doktorant na katedri Istorija Evrope. Predsjednik je Savjetodavnog komiteta LGBT Foruma Progres i koautor knjige “Policija, tolerancija i prihvatanje identiteta”.

Cilj izdavačke produkacije “LGBT Foruma Progres”, prve crnogorske transparentne LGBT organizacije, jeste da se pažljivo, politički mudro, ali uvjek naučno argumentovano, doprinosi postepenom otklonu crnogorskog društva, u generalnom smislu, od koncepta u kojem se umjesto afirmisanja otvorenosti toleriše tajnost, nasilje i diskriminacija.

U prilogu je i integralni predgovor mr Aleksandra Saše Zekovića, urednika biblioteke.

Za eventualni razgovor sa autorom studije i primjerke knjige molimo da nas kontaktirate putem emaila ili na telefon 067 302 312.


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...