ombudsmaImao sam zadovoljstvo da prisustvujem današnjoj sjednici Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore na kojoj je razmatran godišnji izvještaj o radu institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

 Izuzetno sam zahvalan na razumijevanju i konstruktivnom doprinosu predsjednika Odbora dr Halila Dukovića u pogledu mogućnosti da mi se kao predstavniku nevladine organizacije „LGBT Forum Progres“ omogući prisustvo i učešće u diskusiji.

U potpunosti uvažavam i poštujem kao društveni aktivista politički legitimitet i autonomiju svakog poslanika i političke partije zastupljene u ovom Odboru. Prema svima njima, lično i zbog LGBT zajednice, gajim političko i ljudsko poštovanje, bez obzira na njihova individualna uvjerenja i stav prema pitanjima LGBT prava. Zato i neću na bilo koji način da komentarišem njihovu odluku, i osnove razloga, da podrže Ombudsmanov izvještaj, takav kakav jeste.

Žao nam je što nisu uvažene naše preporuke i argumenti kako bi taj izvještaj bio zaista objektivan i kvalitetan. Mi smo se vodili isključivo činjenicama i one su, bez obzira na konačan stav poslanika, neupitne.

Na današnjoj sjednici Zaštitnik ljudskih prava i sloboda g. Šućko Baković nije govorio potpuno istinito i kvalifikovao je rad jedne nevladine organizacije. S moje strane nisam na sjednici niti ću bilo kojom prilikom kvalifikovati njegov rad i niti ću, bilo kada, nipodaštavati rad institucije Zaštitnika do koje mi je životno stalo više nego bilo kom poslaniku.

Sve da je moj rad nikakav i loš, sve da smo svi mi u LGBT Forumu Progres, nepismene budale, a mislim da ipak nismo, suština naših prigovora, za koje postoje jasni dokazi, jeste zašto je izvještaj Ombudsmana prikrio niz činjenica i zašto mu nedostaje očekivani kvalitet i objektivnost.

Između ostalog protiv njegove Zamjenice postoji uredno evidentirana pritužba. Tim povodom, Ombudsman je, odmah po podnošenju, izdao i javno saopštenje. Međutim od tog trenutka do danas ništa nije preduzeto.Posebno je zabrinjavajuće da je kompletan taj slučaj, uz mnoge druge stvari, prikriven i nedostaje u godišnjem izvještaju. To je nesporno kao što je i nesporna činjenica da institucija Ombudsmana u praksi, u stvarnom svakodnevnom radu, ne poštuje tekovine Evropskog suda za ljudska prava. I to sam argumentovano iznio.

Žao mi je što je sve ignorisano. Žao mi je ako se na mene bilo ko ljutio, bez obzira da li je dio opozicije ili vlasti. Naučio sam puno i shvatio da je istina može postati nevažna u odnosu na to ko je saopštava. Ipak neću se pomiriti s tim da mi je bilo kakva falinka to što sam član LGBT zajednice. Kazao sam činjenice i iza njih stojim.

Nemam puno političkog iskustva ali uvažavajući one koji odlučuju ne mogu da razumijem razlog na osnovu kojeg podržavaju nešto čemu su i sami našli mnogo zamjerki.

To me zabrinjava i plaši iz nekoliko razloga. Objektivan i kvalitetan izvještaj je interes apsolutno svih zainteresovanih a s druge strane podržan je nerad Ombudsmana.

To je više nego jasna poruka i ono što mogu reći, nakon današnjeg iskustva, da je LGBT Forum Progres, korak bliže zamrzavanju svog daljeg javnog rada.

Stevan Milivojević

izvršni direktor, LGBT Forum Progres


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...