Screen shot 2014-03-19 at 1.01.51 AMLGBT Forum Progres”, Crnogorski olimpijski komitet,  Uprava za mlade i sport Vlade Crne Gore iEvropska gej i lezbjeksa sportska federacija (EGLSF) publikovali su, uz podršku LGBT projekta Savjeta Evrope, zajedničku knjigu “LGBT Inkluzija u sportu” autorke Louis Englefield.

Riječ je o priručniku koji ispituje razloge široko rasprostranjenog i kontinuiranog isključenja LGBT osoba iz sportskih tokova, ispituje prirodu i mehanizme predrasuda i dikriminacije prema LGBT osobama u sportu i naglašava cijenu tog isključenja.

Priručnik, takođe, obezbjeđuje primjere dobre prakse u radu kako sa mladim tako i sa odraslim osobama, da se bore protiv homofobije u sportu i da pruže znanje kako stvoriti inkluzivnija, tolerantnija sportska okruženja u kojima se svi LGBT sportisti mogu istaći.

Publikovanjem ovog priručnika Savjeta Evrope izdavači direktno promovišu zajedničku težnju da doprinose ravnopravnosti, poštovanju i bezbjednosti svake osobe u crnogorskom sportu, bez obzira na, njegovu ili njenu, seksualnu orjentaciju i rodni identitet.

Izdavači žele da priručnik doprinese boljem informisanju glavnih sportskih aktera i podizanju njihove svijesti o značaju društvenog prihvatanja LGBT zajednice.

 Ovo je prvi korak naše predanosti procesu i spremnosti da postepeno, i pažljivo, gradimo snažniju otvorenost i toleranost crnogorskog sporta prema LGBT osobama. Uvjereni smo da tako snažnimo koncept sreće svakog pojedinca. Svako treba da bude ono što jeste.

 Za štampane primjerke neposredno se možete obratiti izdavačima.


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...