ombudsmaReagovanje zaštitnika ljudskih prava i sloboda gospodina Šućka Bakovića, potvrđuje, nažalost, uvjerenje stručne, profesionalne  i  demokratske  javnosti,   o  njegovim  kapacitetima i posvecenosti zaštiti ljudskih prava i sloboda.

LGBT Forum Progres ne želi razvijati negativnu polemiku sa institucijom Zaštitnika. Od osnivanja, to potvrđuje naš rad, ovoj instituciji pružamo punu podršku  i pomoć kako bi doprinosila unapređenju ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori. Ipak, odlučno moramo reći da ne pristajemo i ne  prihvatamo manipulacije kojima je sklon gospodin Šućko Baković. Očigledno je da on želi po svaku cjenu svoj nerad, neposvećenost ustavnoj i zakonskoj funkcijii i nažalost lična  totalitaristicka uvjerenja,  da predstavi kao navodnu negativnu kampanju i pritisak na njegov rad.

Ombudsman je u svom saopštenju između ostalog naveo: “od jedne NVO koja se bavi zaštitom i promocijom ljudskih prava  i kojoj je i ranije ukazivano šta sve treba da sadrži pritužba da bi Zaštitnik, shodno zakonu mogao postupati, očekuje više profesionalizma i stučnosti“….

Poražavajuće je da gospodina Bakovića, Ombudsmana Crne Gore treba stalno da podsjecamo da njegov mandat nije da kontroliše gradjane Crne Gore i organizacije civilnog drustva koje se bave unapređenjem prava tih građana, tj da ocjenjuje njihov profesionalizam i stručnost, već mu je mandat upravo da štiti prava i slobode građana, kontrolišući rad organa vlasti.

LGBT Forum Progres kontinuirano i argumentovano je ukazao na brojne propuste u radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore. To je potvrđeno i u brojnim drugim relevantnim izvještajima koji su kreirani izvan uticaja naše organizacije. Mi imamo suštinski i životni interes, da institucija Zaštitnika bude operativna i djelotvorna. Naša pažnja isključivo je u cilju unapređenja njihove posvećenosti, jačanja kapaciteta i diskontinuiteta sa ranijim praksama i neradom.

Ombudsmanovo saopštenje je puno nepotrebne i netacne statistike. Prituzbe su podnijete individualno od strane 20 razlicitih osoba a ne od strane jedne NVO, ali to svakako ne mijenja suštinu. Suština je, da je Ombudsman upoznat sa incidentom i da nije reagovao, kako je i kada trebalo. Mi, u LGBT Forumu Progres,  aplaudiraćemo gospodinu  Šućku Bakoviću na svakom njegovom dobrom potezu, stisnuti mu ruku, potapšati ga po ramenu i reći mu :“Bravo“ , kada god on to zasluži. Ali, nema potrebe da vrišti, kada je argumentovano, u kontinuitetu prozvan za nerad. Otvoreno, kao nevladina organizacija, imamo sva prava da prozivamo i ukazujemo na potrebu za boljim radom.

DrustvoGospodine Bakoviću, ukazujemo Vam da je odredbom člana 31 stav 2 Zakona o zaštitniku/ci ljudskih prava i sloboda Crne Gore „Službeni list CG“, br. 42/2011 i 32/2014. propisano: “Ako pritužba ne sadrži sve potrebne podatke ili je nerazumljiva, Zaštitnik/ca može od podnosioca/teljke zatražiti da je u određenom roku dopuni.” Podsjećamo Vas da u obraćanju NVO LGBT Forum Progres nijeste koristili tu odredbu Zakona.

Već skoro godinu dana Ombudsman  ne postupa po pritužbama koje naša organizacija podnosi, pa znajući za ovlašćenja koja Ombudsman ima u kao centralna institucija kada je rijec o diskriminaciji, naši clanovi su revoltirani pasivnošću ove institucije, odlučili da individualno podnesu pritužbe. Dakle, ne radi se ni o kakvom “nastavku organizovane hajke”, već o buntu naših clanova izazvanim neradom Ombudsmana.


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...