imagesPodržavamo i pohvaljujemo podnošenje prijave od strane partnerske i sestrinske nevladine organizacije (NVO) “Kvir Montenegro” i koristimo priliku podsjetiti da je NVO “LGBT Forum Progres”, početkom marta ove godine, nadležnom državnom tužilaštvu dostavila na ocjenu i odlučivanje prijavu zbog medijske promocije zabrane javnih okupljanja LGBT osoba tokom lokalnih izbora u opštini Berane.  

“LGBT Forum Progres” nije se odlučio za upućivanje pritužbe instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore iz razloga što se taj mehanizam u praksi, na žalost, pokazuje nedjelotvornim. Kod Ombudsmana, već duži period, na čekanju se nalazi čitav niz naših pritužbi zbog diskriminacije. Prinuđeni smo da sami ili sudskim putem putem tražimo rešenje za brojne nagomilane probleme.

unnamed (1)

Između ostalog, dana 06. marta 2014. godine, na Televiziji Crne Gore drugi program,  u bloku političkog marketinga uoči održavanja lokalnih izbora u Beranama, emitovan je politički propagandni spot političkog subjekta „Srpska lista“ kojim se direktno najavljuje, uz ostalo, buduća zabrana političkih i drugih javnih okupljanja LGBT zajednice.

Kroz navedeni propagandni spot iznosi se otvoreno protivljenje održavanju Povorke ponosa čime se kod javnosti zagovara suspenzija jednog od osnovnih ljudskih prava – prava na slobodu okupljanja i udruživanja i promovišu vrijednosti suprotne konceptu ljudskih prava  koje garantuje Ustav Crne Gore.

U reklamnom političkom bloku “Srpske Liste” navodi se sljedeće :

“Srbine, ako si protiv NATO pakta, ako si protiv ulaska u Evropsku Uniju koja je priznala Kosovo, ako si protiv održavanja gej parada, ako si spreman da braniš srpsku crkvu, ako tražiš političku opciju koja se bori za tvoje radno mjesto i ravnopravnost sa drugima onda je u Beranama tvoj izbor Srpska Lista – Anđelko Bubanja! Zaokruži broj 10 – Srpska Lista – za sve nas!”

U svojoj prijavi “LGBT Forum Progres” podsjetio je na raniju tužilačku praksu. LGBT Forum Progres svojevremeno je podnio prijavu protiv građanina M.Đ. iz Nikšića, koji je u jednom štampanom mediju dao izjavu pod nazivom “Za tako nešto se dobijaju batine”, gdje je je ODT pružio obavještenje da nije našao elemente krivične ili prekršajne odgovornosti konkretnog građanina već da će se utvrditi odgovornost medija, i odgovornih osoba u njemu, zbog objavljivanja konkretnog sadržaja. Krajem 2012. godine, ODT u Podgorici, informisao je LGBT Forum Progres da je tužilaštvo podnijelo Područnom organu za prekršaje u Podgorici, zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv okrivljenog pravnog lica, i odgovornih osoba u njemu, u kojem su postupku oglašeni krivim i kažnjeni u skladu sa zakonom. Za više detalja konsultovati našu publikaciju: https://lgbtprogres.me/wp-content/uploads/2011/03/Book-4-web.pdf

Činjenica da je Radio i Televizija Crne Gore prihvatila i omogućila emitovanje sadržaja  političkog subjekta “Srpska Lista”, po ocjeni NVO “LGBT Forum Progres”, podstiče se diskrimimacija LGBT osoba, i što je najvažnije krše programski principi i standardi javnog servisa. Iz tog razloga upućena je i predstavka Savjetu RTCG odnosno njegovoj Komisiji za predstavke i prigovore slušalaca i gledalaca.

Žao nam je što se pojedini politički subjekti u Crnoj Gori opredjeljuju za promociji netolerancije i zagovaranje uskraćivanja prava drugima, čime dodatno otežavaju društveno prihvatanje LGBT osoba.


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...