U cilju dugoročnog unaprjeđenja kvaliteta života LGBTIQ osoba u Crnoj Gori, nevladina organizacija LGBT Forum Progres je u fokus stavila i pitanje religije i LGBTIQ zajednice. Tokom proteklih nekoliko godina, ovo pitanje je postalo veoma značajno onim LGBTIQ osobama koje praktikuju neku od religija zastupljenih u Crnoj Gori, te su se za savjet i podršku obratili, između ostalog, i LGBT Forum Progresu.

Kako bi adekvatno i kvalitetno započeli dijalog na ovu temu, te otvorili prostor za prihvatanje i razumijevanje LGBTIQ zajednice, započeli smo sa prikupljanjem tekstova napisanih od strane pojedinaca koji trenutno rade kao sveštena lica, hodže, i sl., te imaju visok nivo poznavanja teologije i religijskih spisa. Glavna ideja ovih tekstova jeste da se približe ove dvije zajednice – LGBTIQ i vjerska zajednica – koje se u velikoj mjeri međusobno prožimaju.

Tekst koji danas objavljujemo, kao prvi od nekoliko srodnih, napisan je od strane Pravoslavnog sveštenika, profesora Bogoslovije, koji iz objektivnih razloga nije želio da se potpiše punim imenom. Kao što možete da pročitate u tekstu ispod, on govori o roditeljima i njihovoj LGBT djeci, o toleranciji, kao i o djelovima Biblije koji uče prihvatanju i razumijevanju. Želja autora je bila da upravo na ovaj način, a na osnovu njegovog iskustva i znanja, da svoj doprinos u procesu približavanja i boljeg razumijevanja LGBTIQ osoba i religija kojima pripadaju.

Naglašavamo da je ovaj tekst pisan imajući primarno na umu one osobe koje su vjernici/vjernice Pravoslavne crkve, u konkretnom slučaju, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju i/ili rodni identitet. On nema za cilj da umanji ili uveliča bilo čija vjerovanja, već da na ista djeluje pozitivno. Konačno, u skladu sa željama autora, tekst prenosimo u originalu, na ćiriličnom pismu.

TEKST PROČITAJTE OVDJE


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...