mladi-srpske-liste-organizuju-protest-protiv-parade-ponosa-slika-313980Sinoć u Podgorici više desetina uglavnom maloljetnih osoba organizovalo je u centru grada šetnju i okupljanje sa prijetećim i pogrdnim porukama usmjerenim protiv ravnopravnosti, tolerancije i poštovanja ljudskih prava LGBT osoba.

Činjenica da se radi o maloljetnim osobama govori koliko je neprihvatanje LGBT zajednice izražen i društveno ozbiljan problem. Zato ponavljamo da se u rešavanje ovih izazova, i postizanje pozitivnih dugoročnih promjena, napokon moraju snažnije uključiti, uz LGBT zajednicu, svi akteri nacionalne obrazovne politike – prevashodno – roditelji, roditeljske i učeničke strukture i asocijacije, prosvjetni kadar i naravno ministar prosvjete.

Sinoćni događaj, uz relevatna istraživanja u osnovnim i srednjim školama i brojne prijave protiv učenika/ca zbog nasilja i govora mržnje prema LGBT oosbama, nije ništa drugo do prava ocjena efekata i kvaliteta sprovedenih obrazovnih reformi. To je i ujedno i prava slika o navodnoj prihvaćenosti tolerancije za vodeću nacionalnu vrijednost u crnogorskim školama.

Nije smisao da uvijek, nakon negativnih pojava i incidenata reaguje LGBT zajednica. Potrebno je da napokon to, samoinicijativno, urade roditelji i njihove asocijacije, nastavni kadar i njegovi školski aktivi, menadžment obrazovnih ustanova koje sprovode obrazovnu reformu i hvale se njenim rezultatima, autori/ke školskih udžbenika putem kojih se usmjerava ukupni razvoj te djece, ministar prosvjete i naravno Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Mržnja i postupci te djece treba da nas sve skupa zabrinu. To nije problem samo onih koji bi postali žrtve te djece. To nije samo problem LGBT zajednice. To je problem svakog roditelja ponaosob, onih koji edukuju našu djecu u našim školama, onih koji planiraju i sprovode obrazovnu politiku kao i institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda koja dodatno brine o dječijim pravima.

LGBT Forum Progres u konkretnom slučaju će pratiti reakciju svih prozvanih aktera ali i postupanje organa zaduženih za maloljetničko pravosuđe čijom se reformom vlasti ove zemlje itekako hvale.


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...