Jutros, oko 11 časova, u prostorijama svog lokala u Podgorici napadnut je LGBT aktivista i član Upravnog odbora LGBT Forum Progresa S.K. Kako saznajemo, grupa napadača je verbalno i fizički prijetila S.K., nakon čega mu je polomljenim bocama nanijela lakše tjelesne povrede.

Odmah nakon napada, S.K. je primljen u Urgentni centar, gdje mu je ukazana adekvatna pomoć i njega. Policija je blagovremeno reagovala, a napadači su odmah uhvaćeni i privedeni. Očekujemo da će Uprava policije i tužilaštvo što skorije i kvalitetnije formirati predmet, zasnovan na svim činjenicama.

Prema informacijama s kojima trenutno raspolaže LGBT Forum Progres, motiv napada je bila seksualna orijentacija S.K., odnosno mržnja prema LGBT osobama. Njegov višegodišnji predani rad i aktivizam u LGBT Forum Progresu su nam bili i uvijek će biti od izuzetnog značaja. Upravo zbog toga nas je ovaj gnusni napad šokirao i podsjetio da je homofobija i dalje itekako realan i ozbiljan problem u Crnoj Gori.

I pored mnogo napornog rada i truda, ovakve situacije su realnost velikog broja LGBT osoba u Crnoj Gori. Mržnja, nasilje, diskriminacija i netolerancija su veoma stvaran dio života za cjelokupnu LGBT zajednicu, i nešto što crnogorsko društvo mora da prepozna i prihvati, i sa čime konačno mora da se izbori.

received_853921884755954 (1)received_853921911422618


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...