U sklopu programa praćenja slučajeva govora mržnje, diskriminacije i verbalnog nasilja u online prostoru, LGBT Forum Progres formirao je u proteklih mjesec dana 66 prijava i predao ih Upravi policije na dalje postupanje. Ove prijave se primarno odnose na komentare na društvenim mrežama koji na negativan način karakterišu LGBTIQ zajednicu, uz propratne prijetnje i govor mržnje.

Ovaj program podržan je od strane Ministarstva pravde, kroz projekat “Promocija besplatne pravne pomoći LGBTIQ osobama”, koji naša organizacija realizuje u 2019. godini.

“Sa velikim žaljenjem moramo da konstatujemo da fenomen govora mržnje i diskriminacije na društvenim mrežama i internetu i dalje ne jenjava u Crnoj Gori, te da je LGBTIQ zajednica redovno na meti prijetnji, omalovažavanja i uopšte mržnje od strane pojedinaca u virtuelnom prostoru. Takođe, moram da konstatujem da je osjetan rast komentara ove vrste u prethodnih nekoliko dana, a u jeku Skupštinske rasprave o Zakonu u životnom partnerstvu lica istog pola. Kakav god ishod Skupštinske procedure bio, a očekujemo da će biti pozitivan po LGBTIQ osobe, neminovno je da će doći do osjetnog porasta negativnih komentara i prijetnji na društvenim mrežama. Naš tim će, svakako, ove komentare ispratiti i formirati prijave protiv svih lica koja budu širila mržnju i netoleranciju” – John M. Barac, izvršni direktor

LGBT Forum Progres će nastaviti aktivnosti koje su usmjerene na zaštitu i inkluziju LGBTIQ zajednice, a u cilju punog poštovanja demokratskih i pravosudnih tekovina Crne Gore. Konačno, izražavamo zahvalnost Ministarstvu pravde na podršci u domenu pružanja pravne zaštite LGBTIQ zajednici, kao i svim institucijama koje predano rade svoj posao u ovom domenu.


CRNA GORA – ZEMLJA U RASKORAKU

U susret 17. maju, Međunarodnom danu borbe proti homo/bi/transfobije, poznatijem...

Podrška u borbi protiv COVID-19 pandemije

U dogovoru sa LGBTIQ Socijalnim Centrom odlučili smo da Vladi...