Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar organizovale su događaj i diskusiju “Dižemo glas za one koje to ne mogu – pravda za žrtve seksualnog nasilja” tematski posvećen predstavljanju svjedočenja i iskustava žrtava nasilja prikupljenim od strane novinarke Ivone Drobnjak. Na događaju su kao govornici učestvovali mr Božena Jelušić, predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore, Jovan Jole Vučurović, predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore i Bojana Jokić, predsjednica Upravnog odbora LGBT Forum Progresa (moderatorka).

Novinarka Ivona Drobnjak, predstavila je okupljenima inicijativu koju je pokrenula na društvenim mrežama, pitajući žene okupljene na njenom profilu da anonimno podjele svoja iskustva sa silovanjem, seksualnim zlostavljanjem i nasiljem nad ženama. Gospođa Drobnjak je u narednom dijelu događaja sa okupljenima pročitala nekoliko desetina, od nekoliko stotina poruka koje je primila, a koje svjedoče o sistemskom problemu seksualnog nasilja i izostanku prijavljivanja ovih incidenata.

Božena Jelušić u svom izlaganju navodi: „Nije ovdje riječ o nečemu što se događa sada, ovo je nešto što se događa hiljadama godina, i potiče na odnosu onih koji imaju moć i onih koji su subordinirani. Problem nasilja moramo proširiti i otvoriti za sve žrtve bez obzira na to da li su muškarci ili žene. Ključ problema leži u emocionalnom zlostavljanju, odnosno činjenici da žrtve uslijed zlostavljanja steknu utisak da su one krive što dovodi do straha od osude od okoline, i konačno neprijavljivanja. Moramo problematizovati postavljanje pitanje: „Zašto nije prijavila prije? Moramo se preispitati zašto ovo pitanje gotovo nikada nije našlo u agendi političkih partija, što vidimo i na primjeru minulih izbora. Ova inicijativa mora obuhvatiti i višestruko diskriminisane žene koje često imaju mnogo gore okolnosti, i dodatne poteškoće i prepreke pri prijavljivanju. Inicijativa predstavlja prvorazredni društveni interes, i nadam se da će povećanje kazne i vidljivost koju inicijativa ovog problema donosi doprinijeti obeshrabrenju nasilnika i sveukupnog smanjenja slučajeva. Svako društvo koje se izbori za seksualne slobode, neminovno će dovesti i do smanjenja seksualnog nasilja.

Jovan Vučurović naveo je: „Ovaj problem predstavlja jednu društvenu katastrofu. Da se ovoliko žena javi u kratkom roku, možemo jedino zvati društvenom katastrofom. Odbor ispred kojeg govorim se već dugo bavi promocijom i unapređenjem prava i zaštite žena i djece. Međutim kada postavimo pitanje da li se nešto promjenilo u praksi – moramo reći da nije. Pitanje seksualnog zlostaavljanja ne smije biti partijsko pitanje, već se mora uključiti cijela crnogorska javnost jer se radi o našim građankama i našoj djeci. U tom domenu mogu i govoriti kao otac, ne samo kao narodni poslanik. Svjestan sam činjenice da je tema bolna, ali smo svi prosto dužni da napravimo konkretan korak kako bi se stalo na put ovom problemu Crnoj Gori. U Srbiji se dogodio užasan primjer koji je čitav region naveo na razmišljanje o ovoj seksualnom zlostavljanju, ali je ujedno i pokazao da je pitanje zlostavljanja žena i djece dugo bilo u zapećku društvene svijesti. Ovo je vrijeme da se probudimo, alarmiramo društvo i nadležne kako bi se stalo na put ovome zlu. Potrebna je konkretna akcija, što ovaj događaj danas i predstavlja. Jako je važno što se ovdje govori i u kaznenoj politici, i što smo mi, narodni poslanici ovdje jer je primarna svrha i ideal poslaničke funkcije da zaštiti građane i građanke ove zemlje i prije svega našu djecu. U trenutku dok ovo govorimo, neko može biti zlostavljan i povrjeđivan. Na nama je da insistiramo na najstrožoj kaznenoj politici. Ja sam siguran da ću ja i Odbor koji predstavljam učiniti sve da pratimo, sugerišemo i predlažemo predmetne izmjene zakone, te da pratimo implementaciju. Ovdje imate moju riječ.

Bojana Jokić  je okupljenima predstavila inicijativu nevladinih organizacija LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar, uporednu analizu zakonodavstva, te poražavajuče zvanične informacije da je u poslednjih 5 godina zatvorska kazna izrečena u samo 14 slučajeva kada je u pitanju krivično djelo Obljuba sa djetetom iz KZ CG člana 206, a da je najduža izrečena kazna 5 godina zatvora. Ovi podaci ujedno su poslužili i kao pravni osnov za inicijativu uvođenja strožih kazni i izmjene članova postojećeg Krivičnog zakonika.

Na OVOM LINKU možete pronaći tekst inicijative poslate Skupštini Crne Gore.


Održan prvi Forum protiv mizoginog govora mržnje

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar formirale...