LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar najoštrije osuđuju najavljenu zabranu EuroPride povorke ponosa, koja je planirana za 17. septembar u Beogradu. Apelujemo na donosioce odluka u Srbiji da odustanu od najavljene zabrane ili eventualnog odlaganja EuroPride-a, koji predstavlja događaj od jedinstvenog značaja za LGBTI zajednicu na prostoru cjelokupnog Balkana i Jugoistočne Evrope.

Ovakav atak na slobodu okupljanja, kao jedno od fundamentalnih ljudskih prava, je protivan principima demokratije i vrijednostima slobodnih, građanskih društava i kao takav je nedopustiv u 21. vijeku. Naše organizacije ovim putem pružaju punu podršku LGBTI zajednici i koleginicama i kolegama u Srbiji, kao i organizatorima ovog događaja. Izražavamo nadu da će da istraju u svojoj borbi i da neće pokleknuti pred snažnim udarima desničarskih i anti-LGBTI struja. U tome imaju našu solidarnost!

Podsjećamo na sličnu situaciju koja se 2015. dogodila u Crnoj Gori, kada je akademska šetnja ponosa „Nikšić Pride“ zabranjena čak tri puta od strane nadležnih organa, što je predstavljalo povredu prava na slobodu okupljanja, o čemu je potvrdu dao i Ustavni sud Crne Gore. Napadi na LGBTI zajednicu i događaje koji okupljaju LGBTI osobe su univerzalno prisutni na Zapadnom Balkanu i predstavljaju ozbiljan problem sa kojim se pojedinačne vlasti neefikasno nose.


Održan prvi Forum protiv mizoginog govora mržnje

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar formirale...