Tokom vikenda održavanja Prajda u Podgorici (21. i 22. oktobra), članovi Tima za monitoring govora mržnje na internetu LGBT Forum Progresa aktivno su pratili prisustvo komentara koji sadrže elemente govora mržnje, kao i prijetnji usmjerenih protiv LGBTI zajednice na društvenim mrežama i u drugim domenima javnog prostora.

Ovom prilikom, vršen je monitoring objava vijesti vezanih za događaje i aktivnosti održane tokom vikenda Prajda, sa posebnim fokusom na stranice vodećih crnogorskih medijskih portala na društvenim mrežama. Nakon detaljne analize više stotina komentara koji su pratili ove objave, LGBT Forum Progres je u ponedjeljak 23. 10. 2023. godine podnio 108 prijava za govor mržnje Upravi policije Crne Gore.

Zaključno sa ovim ciklusom prijava, do sada su tokom 2023. podnijete 222 prijave za govor mržnje učinjen na štetu LGBTI zajednice. Kako ovaj fenomen često predstavlja indikaciju i prvi korak ka drugim ozbiljnijim oblicima ugrožavanja bezbjednosti LGBTI zajednice, kontinuitet procesa prijavljivanja govora mržnje igra ključnu ulogu u borbi protiv diskriminacije i stvaranju sigurnog okruženja za sve LGBTI osobe u Crnoj Gori.

Podnesene prijave za govor mržnje biće i jedna od ključnih tema na predstojećem treningu namijenjenom službenicima/ama Uprave policije koji rade na zaprimanju prijava, kao i zastupnicima/ama Uprave policije za pokretanje prekršajnog postupka, sa ciljem povećanja efikasnosti korišćenja dostupnih instrumenata borbe protiv govora mržnje usmjerenog ka LGBTI zajednici. Sami trening održaće se u Kolašinu 28. i 29. oktobra.

Konačno, krajem godine planirano je i objavljivanje analize podnesenih slučajeva govora mržnje tokom 2023. godine, o kojoj će javnost biti posebno obaviještena.

Ove aktivnosti se realizuju u okviru projekta „Zajedno protiv govora mržnje prema LGBTI osobama“ koji je finansiran od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava Crne Gore. Stavovi izraženi u tekstu ne odražavaju stavove Ministarstva kao donatora.


Međunarodni dan borbe protiv homo/bi/transfobije podsjetnik da se za ljudska prava moramo boriti u kontinuitetu

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar koriste...

Podnijete 83 prijave za govor mržnje na društvenim mrežama

LGBT Forum Progres je Upravi policije Crne Gore podnio 83...