U prostorijama Bošnjačkog kulturnog centra Sandžak u Petnjici održana je projekcija dokumentarnog filma “Osman ef. Rastoder – Oslobađanje zaborava”, autora Avda Huseinovića.

Za samo dva sata, fašističke jedinice „Princ Eugen“ i „Skender-beg“, pobili su 428 osobe – žena, staraca i djece u Velici i Gornjoj Ržanici. Sem Njemaca, u monstruoznom zločinu učestvovali su i balisti sa Kosova, kao i pojedini fašisti iz Plava, Gusinja i Sandžaka, među kojima su se najviše isticali Osman Rastoder i Sahit Hodža.

28. jula će biti tačno 78 godina od pokolja u Velici, u kojem je jedan od glavih aktera upravo bio Rastoder, mi Veličani dobro pamtimo monstruzni zločin i desetkovanje našeg sela.

Vlast Federativne Narodne Republike Jugoslavije proglasile su Rastodera za ratnog zločinca nakon završetka Drugog svjetskog rata, a vođa Muslimanske milicije, svojevrsne paravojne formacije koja je sarađivala sa fašistima, ubijen je u januaru 1946. godine pod u potpunosti nerazjašnjenim okolnostima.

Prema Krivičnom zakonu Crne Gore, zabranjeno je javno odobravanje, negiranje postojanja ili umanjivanje težine krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Pozivam tužilaštvo da postupa po službenoj dužnosti i u skladu sa važećim propisima procesuira odgovorne.

Takođe, pozivam kolege iz civilnog sektora da osude veličanje ratnih zločinaca jednako i skrenu pažnju na anomalije u društvu koje moramo tretirati u skladu sa pozitivno-pravnim propisima Crne Gore.

Bojana Jokić

Predsjednica Upravnog odbora