Šira javnost je već duže vrijeme saglasna da konačnost i izvršnost izbornih rezultata u Podgorici nije upitna, budući da Izborna komisija Glavnog grada i Državna izborna komisija u roku riješili sve prigovore na izborni proces, a nije ni sporno da su protekli svi rokovi da se i Ustavni sud izjasni o svim žalbama, čime su se stvorili uslovi za proglašenje konačnih rezultata izbora.

No, činjenica da ni skoro dva mjeseca nakon izbora u Podgorici nije došlo do tranzicije vlasti zbog odbijanja predsjednika IKGG, gospodina Veselina Vukčevića, da održi sjednicu na kojoj će se proglasiti konačni rezultati izbora, ukazuje da je na djelu opstrukcija materijalizacije izborne volje građana. Izgovori kojim se koristi gdn. Vukčević su političke prirode i nemaju pravno utemeljenje, a niti je on lično ovlašćen da ih tumači, jer kako je utvrdio DIK – IKGG postupa kao kolektivni organ koji o svim pitanjima odlučuje na sjednici većinom glasova svih članova, pa ako većina želi da odlučuje o proglašenju konačnih rezultata, predsjednik je dužan da to omogući.  Čak iako bi IKGG donijela odluku koja je na bilo koji način nezakonita, tu nezakonitost bi utvrđivali nadležni organi, a ne predsjednik IK.

Pravna bitka o tome da li se konačni rezultati izbora u Podgorici mogu proglasiti je već odavno dobijena, ali odbijajući da postupi po imperativnim uputstvima DIK-a, gdn. Vukčević primat daje sopstvenom uvjerenju da ne treba zakazati sjednicu ako on to neće, čime ostavlja prostor za ostvarivanje usko partijskih interesa njegove partije i daju prostor nelegitimnoj Skupštini glavnog grada da saziva sjednice kako bi donosili odluke kadrovskim rešenjima, o budžetu Glavnog grada Podgorice za 2023. godinu za šta su izgubili mandat, kao i o Odlukama o zaradama lokalnih službenika i namještenika u Glavnom gradu, na sjednici koja je zakazana za 30. decembar.

Gospodin Vukčević neposredno otvara prostor za zloupotrebu državnih resursa iako su druge IK, između ostalih Opštinska izborna komisija Budve i Kolašina, proglasila konačne rezultate, uprkos postojanju neriješenih žalbi pred Ustavnim sudom, čime se jasno vidi da Vukčević nedosljedno primjenjuje zakon.  Žalbe koje su podnijete ne mogu da utiču na izborne rezultate niti da dovedu do ponavljanja izbora, a niti je odlučivanje o istima preduslov za proglašenje konačnih rezultata izbora, te je stoga jasno da se ovdje radi samo i isključivo o kupovini vremena kako bi se podmirili partijski apetiti, što i sami možemo zaključiti po dnevnom redu sjednice koja je zakazana za 30. decembar. Neophodno je ukazati i na licemjerno ponašanje Ivana Vukovića koji je nedavno izjavio da nije korektno da odluku o “Novogodišnjem pazaru“ donosi Skupština o tehničkom mandatu, ali izgleda da je korektno da se po isteku mandata odlučuje o kadrovskim pitanjima i zaradama zaposlenih, što će sasvim sigurno dovesti do pražnjenja gradskog budžeta.

Stoga, dužnost nas aktivista iz civilnog sektora je da pozovemo na poštovanje vladavine prava,  da se prestane sa daljim opstrukcijama i postupa u skladu sa zakonima, kako bi se izbjegla dalja kršenja istih i ispoštovala izborna volja građana Podgorice. U tom pogledu, pozivamo nadležne tužilačke organe da promptno reaguju i osujete dalje podrivanje demokratije u Podgorici.

Bojana Jokić
Predsjednica Upravnog odbora
LGBT Forum Progres


LGBTI zajednica suočena sa diskriminacijom i preprekama u sferi radnih odnosa

Nova publikacija LGBT Forum Progresa i LGBTIQ Socijalnog Centra pod...