Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar oštro osuđuju današnji napad na prostorije LGBTIQ Drop in centra nevladine organizacije Juventas i pozivaju nadležne institucije, primarno Upravu policije, da hitno reaguje, pronađe i adekvatno procesuira počinioce.

Govor i zločini iz mržnje učinjeni na štetu LGBTI zajednice, kao i napadi na prostorije nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava LGBTI osoba, nažalost jesu jasna poruka određenog dijela društva da LGBTI osobe nisu njegov sastavni dio, te da svi napori aktivista i aktivistkinja u domenu unaprjeđenja ljudskih prava LGBTI osoba sa sobom nose rizik.

O ovome svjedoči i 220 prijava za govor mržnje koje je LGBT Forum Progres podnio u toku mjeseca oktobra, u okviru perioda povećane vidljivosti LGBTI zajednice u medijima, kao i više desetina ranijih napada prostor organizacije LGBTIQ Socijalni Centar, od kojih mnogi do danas nisu rasvijetljeni.

Iskazujemo solidarnost sa kolegama i koleginicama iz nevladine organizacije Juventas i još jednom pozivamo nadležne institucije da odlučnom, blagovremenom i profesionalnom reakcijom pokažu da u Crnoj Gori nema mjesta za nasilje nad LGBTI zajednicom.

LGBT Forum Progres
LGBTIQ Socijalni Centar


Reagovanje Bojane Jokić: Neformalni centri moći obmanjuju crnogorsku javnost

Povodom kontinuiranih spinova i obmanjivanja javnosti od strane neformalnih centara...