Tim LGBT Forum Progresa oštro osuđuje novi slučaj femicida u Baru, o kojem je javnost danas upoznata putem medija.

Prema podacima Uprave policije, nasilje u porodici ni u 2022. godini ne jenjava, pa je tokom januara prijavljeno čak 23 slučaja, što znači da je gotovo svakog dana jedna žena bila žrtva nasilja u porodici samo u Glavnom gradu.

Rodno zasnovano nasilje i dalje predstavlja ozbiljan društveni problem sa kojim se suočava svaka treća žena u Crnoj Gori, a najekstremniji oblik nasilja – femicid, sve više postaje dio zabrinjavajućeg trenda.

Pozivamo sve nadležne institucije da pristupe ovom i ostalim slučajevima nasilja u porodici sa najvećom mogućom pažnjom i da krenu primjenjivati oštru kaznenu politiku, kako bi se uz koordinisanu, brzu i preventivnu akciju duboko ukorijenjenom porodičnom nasilju stalo na put, spriječili potencijalni novi slučajevi i omogućio bezbjedan život svih žena u Crnoj Gori. Nasilje nije i nikada ne smije biti privatna stvar, a Crna Gora mora postati društvo koje ima nultu stopu tolerancije na sve oblike nasilja.

Nestabilna politička i društvena situacija, kao i COVID pandemija ne doprinose smanjenju stope femicida i porodičnog nasilja, već suprotno – pospješuju ga. Apelujemo na sve društvene aktere, da svu pažnju posvete suzbijanju nasilja i preventivnom djelovanju protiv femicida jer SAMO ŽIVOT NEMA ALTERNATIVU – sve ostalo ima.

Špajak Milica
Programska direktorica
LGBT Forum Progres


Crna Gora još uvijek bez sistemskog rješenja za probleme LGBTI osoba

17. maj se širom svijeta obilježava kao Međunarodni dan borbe...

Saopštenje povodom Evropskog dana žrtava krivičnih djela

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar danas...