Tim LGBT Forum Progresa oštro osuđuje novi slučaj femicida u Baru, o kojem je javnost danas upoznata putem medija.

Prema podacima Uprave policije, nasilje u porodici ni u 2022. godini ne jenjava, pa je tokom januara prijavljeno čak 23 slučaja, što znači da je gotovo svakog dana jedna žena bila žrtva nasilja u porodici samo u Glavnom gradu.

Rodno zasnovano nasilje i dalje predstavlja ozbiljan društveni problem sa kojim se suočava svaka treća žena u Crnoj Gori, a najekstremniji oblik nasilja – femicid, sve više postaje dio zabrinjavajućeg trenda.

Pozivamo sve nadležne institucije da pristupe ovom i ostalim slučajevima nasilja u porodici sa najvećom mogućom pažnjom i da krenu primjenjivati oštru kaznenu politiku, kako bi se uz koordinisanu, brzu i preventivnu akciju duboko ukorijenjenom porodičnom nasilju stalo na put, spriječili potencijalni novi slučajevi i omogućio bezbjedan život svih žena u Crnoj Gori. Nasilje nije i nikada ne smije biti privatna stvar, a Crna Gora mora postati društvo koje ima nultu stopu tolerancije na sve oblike nasilja.

Nestabilna politička i društvena situacija, kao i COVID pandemija ne doprinose smanjenju stope femicida i porodičnog nasilja, već suprotno – pospješuju ga. Apelujemo na sve društvene aktere, da svu pažnju posvete suzbijanju nasilja i preventivnom djelovanju protiv femicida jer SAMO ŽIVOT NEMA ALTERNATIVU – sve ostalo ima.

Špajak Milica
Programska direktorica
LGBT Forum Progres


Međunarodni dan borbe protiv homo/bi/transfobije podsjetnik da se za ljudska prava moramo boriti u kontinuitetu

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar koriste...

Podnijete 83 prijave za govor mržnje na društvenim mrežama

LGBT Forum Progres je Upravi policije Crne Gore podnio 83...