LGBT Forum Progres je juče dobio još jednu u nizu pritužbi na rad Centra za tražioce azila u Spužu, od strane lezbijskog para iz Rusije koji je tamo smješten već nekoliko mjeseci i u proceduri je dobijanja azila u Crnoj Gori. Optužbe su izuzetno zabrinjavajuće i kako navode azilantkinje: „jedino rešenje im je da izvrše samoubistvo, jer im je to jedina opcija koja im je trenutno ostala. Ne mogu nazad, a ni da borave u Centru za azilante u ovim uslovima.“

Tim LGBT Forum Progresa je još od septembra prošle godine u kontaktu i procesu pružanja pomoći i podrške ovom paru, a na niz prethodno iznesenih pritužbi na rad Centra i tretman osoblja kontaktirali smo upravu Centra i zahtijevali da se provjere navodi, te da se institucionalno djeluje. Od Centra smo tada dobili obećanje da će navodi biti ispitani, a od Ruskih državljanki od tada do danas još niz ozbiljnih optužbi na račun Centra i tretmana u istom, što od strane osoblja, što od strane drugih tražioca azila koji borave u istom prostoru.

Lezbijski par u pritužbama navodi da su žrtve svakodnevnog psihičkog, a nerijetko i fizičkog nasilja te da nemaju raspoložive mehanizme zaštite u Centru niti način da se odbrane, te nam se zbog toga ponovo obraćaju za urgentnu pomoć kako bi njihov svakodnevni boravak postao bezbjedan i podnošljiv.

LGBT Forum Progres još jednom javno apeluje na Centar za tražioce azila da provjere navode i pritužbe vezane za rad osoblja, te samog tretmana i odnosa među azilantima. Takođe, apelujemo na resorno ministarstvo da institucionalno djeluje i pokrene neophodne procedure kako bi se tražiocima azila obezbijedio bezbjedan i dostojanstven boravak, te pokretanje institucionalnog postupka, ako bi se navodi azilantkinja potvrdili kao tačni.

Za kraj napominjemo da ćemo Centru uputiti Zahtjev za slobodan pristup informacijama kako bismo, uz pristanak azilantkinja, dobili na uvid medicinsku i ostalu dokumentaciju, te da ćemo, ako bi se tvrdnje azilantkinja potvrdile kao istinite, sami pokrenuti postupak protiv Centra za tražioce azila kod Osnovnog državnog tužilaštva.

Bojana Jokić
Predsjednica Upravnog odbora


Reagovanje Bojane Jokić: Neformalni centri moći obmanjuju crnogorsku javnost

Povodom kontinuiranih spinova i obmanjivanja javnosti od strane neformalnih centara...