U susret 10. decembru, Međunarodnom danu ljudskih prava i decenije osnivanja NVO LGBT Forum Progres, kao prve autentične LGBTIQ organizacije u Crnoj Gori, koristimo priliku da sa crnogorskom javnošću podijelimo video koji smo kreirali ovim povodom.

Prije deset godina, kada je formalno osnovana naša organizacija i faktički započeo pokret za ljudska prava LGBTIQ osoba kakvim ga danas znamo, niko nije mogao da zamisli koliko će težak i trnovit put da bude pred svima nama. Ali, uprkos svim preprekama, ljudska prava LGBTIQ osoba su našla svoje mjesto u javnom diskursu Crne Gore, na svim nivoima.

Upravo Dan ljudskih prava služi da se podsjetimo svega što je za nama, onoga što je bilo dobro i onoga što je bilo loše, kako bi mogli da budemo još bolji i snažniji u zaštiti ljudskih prava LGBTIQ osoba i šire društvene zajednice u budućnosti. A da na tom putu nismo sami, svjedoče i građanski aktivisti i aktivistkinje, naši saveznici i saveznice, koji su jasno rekli – #vrijemeje za nove promjene, razbijanje predrasuda, radnička prava, zaštitu od nasilja, slobodu vjeroispovjesti, da pustimo glas, za inkluzivno obrazovanje, prihvatanje, iskrenu brigu o životnoj sredini, slobodu medija i ravnopravnost.

Uključivanje LGBTIQ osoba u politički život i procese odlučivanja, kao i aktivno zagovaranje i borba za ljudska prava svih ostaju temeljne vrijednosti koje baštinimo i na kojima zasnivamo naš rad. U periodu značajnih društvenih i političkih promjena ne smijemo da izgubimo iz vida ljudska prava kao osnovni postulat crnogorskih društvenih vrijednosti.

Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u videu, onima koji su dali doprinos za njegovu realizaciju, kao i cjelokupnoj LGBTIQ zajednici Crne Gore koja nam već deset godina ukazuje povjerenje i zbog koje postojimo.

Srećan Dan ljudskih prava!