ISTORIJSKI DOGAĐAJ – ODRŽANO PRVO PREDAVANJE LGBT TEMATIKE U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA

Podgorica 17.06.2016. godine

Predstavnici NVO “LGBT Forum Progres” i NVO “LGBTIQ Socijalni Centar”, Stevan Milivojević i Elmir Đoković, održali su predavanje/trening sa temom LGBT inkluzije u javnoj predškolskoj ustanovi “Đina Vrbica” u Podgorici.

Trening je ostvaren putem direktne saradnje između navedenih nevladinih organizacija i uprave JPU “Đina Vrbica” i omogućen je izuzetno koristan sadržaj za preko 102 vaspitačice i osoblje iz 12 jedinica ove javne predškolske ustanove.

Trening je istorijski sam po sebi, jer se po prvi put u crnogorskom predškolskom sistemu organizovala radionica posvećena ljudskim pravima i prihvatanju LGBT osoba. Radionica je realizovana u sklopu obuka koje ova JPU planira i sprovodi na polju koncepta ljudskih prava i inkluzije manjina.

Sami trening je bio interaktivan, i omogućio je osoblju JPU “Đina Vrbica”, da pored informativnog opšteg dijela o životu LGBT zajednice u Crnoj Gori, nauče i o diskriminaciji, nasilju, isključivanju i borbi same zajednice u crnogorskom društvu.

U ostavljenom prostoru za diskusiju osoblje ove predškolske ustanove postavilo je mnoštvo pitanja vezanih za samu LGBT zajednicu u Crnoj Gori, te dobile direktne odgovore od strane samih predstavnika zajednice.

Diskutovano je o kreiranju sigurnih prostora u kojem se nijedno dijete ne smije osjetiti isključeno i u kojima se djeca uče vrijednostima poštovanja drugih, različitih od sebe, a posebno u domenu vršnjačkog maltretiranja i odbacivanja.

Dodatno, nevladine organizacije poklonile su štampane primjerke publikacija iz raznih oblasti koje će pomoći osoblju ove institucije da dodatno istraže i razumiju tematiku te da naučeno iskoriste u svom profesionalnom angažmanu i komunikaciji sa roditeljima.

NVO “LGBT Forum Progres” i “LGBTIQ Socijalni Centar” zahvaljuju se upravi i osoblju JPU “Đina Vrbica” na izuzetno toploj dobrodošlici, interaktivnom i kvalitetnom treningu kao i na samostalnoj inicijativi za dodatnu edukaciju iz oblasti poštovanja ljudskih prava LGBT osoba, te konstatuju da bi se pionirski primjer ove predškolske institucije trebao pratiti i u svim ostalim nivoima obrazovanja.

13434807_1093828757358525_762192037482459142_n

This entry was posted in Novosti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.