KORAK UNAZAD U POŠTOVANJU LJUDSKIH PRAVA TRANS OSOBA

Nedavna odluka Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, kojom se trans osobi zabranilo da promijeni lično ime u ime „suprotnog pola“, je veliki korak unazad u poštovanju ljudskih prava, kao i korak unazad za ovo Ministarstvo. LGBT Forum Progres je neprijatno iznenađen ovom odlukom, a pogotovo imajući u vidu dobru saradnju koja do sada izgrađena između Ministarstva i LGBTIQ zajednice.

1280px-Transgender_Pride_flag.svg

Podsjetimo, LGBT Forum Progres je još početkom 2013. godine u praksi testirao Zakon o ličnom imenu.  Tada je osoba koja je i dalje bila u postupku rodne konfirmacije (promjene pola) uspješno promijenila ime, bez ikakvih komplikacija i problema. Imajući taj slučaj u vidu, i brojne koji su se od tada takođe uspješno riješili, veoma smo razočarani ovakvim postupanjem službenika/ca Ministarstva, i očitim kršenjem Zakona o ličnom imenu.

„Nigdje se u Zakonu o ličnom imenu ne navodi da postoje „muška i ženska imena“. Dodatno, Zakon u Članu 2 navodi da se „pravo na slobodan izbor ličnog imena ne smije se ograničiti“, te da je jedino ograničenje za promjenu imena kada se protiv lica vodi krivični postupak ili služi kaznu za krivično djelo. Mimo toga, nema i ne smije biti ograničenja. Do sada nije postojao uslov da se mora priložiti bilo kakva medicinska dokumentacija, osim ako to nije neka odredba koja je donijeta u tajnosti“, navela je Bojana Jokić, predsjednica organizacije.

2017-04-26 05.25.34 1-1

Uvjereni smo da je ova situacija rezultat transfobije kod pojedinih službenika/ca koji su u ovom slučaju donosili odluke, te da nije nešto što je Ministarstvo svjesno i ciljano uradilo. Šta god bilo u pitanju, pozivamo Ministarstvo da istraži pritužbe NVO Queer Montenegro, i najozbiljnije pristupi ovom problemu.

Ponovo naglašavamo da dobra praksa u ovoj oblasti već postoji, da Ministarstvo ne smije sebi da dozvoli ova i slična elementarna kršenja ljudskih prava i sloboda, te da je od izuzetnog značaja da se ispitaju sve okolnosti ovog slučaja i trans osobi u pitanju što prije dozvoli zakonom garantovana promjena ličnog imena. Dodatno, tim LGBT Forum Progresa stoji na raspolaganju Ministarstvu i kolegama/koleginicama iz NVO sektora, zarad što skorijeg rješavanja ove nemile situacije.

http://lgbtprogres.me/2013/04/1832/

Share
This entry was posted in Novosti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.